Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan működik?

 

A Bowen-mozdulatok egyensúlyba, harmóniába hozzák a testet az alábbi módokon:

Nyújtás által: a mozdulatok az izmok eredésénél, tapadásánál vagy az izomhason történnek, ahol az izomorsók találhatók. Az izomorsók informálják az idegrendszert az izmok és az ínszövetek feszültségi állapotáról, hosszáról, tónusáról. A nyújtásból és gördülésből álló Bowen-mozdulatok stimulálják az izmokat azáltal, hogy megváltoztatják az idegrendszert eddig ért ingereket ésa feszültség oldódik.

Golgi receptorok érintésével (izületi proprioreceptorok): Az izületek körül végzett mozdulatok által közvetlenül befolyásoljuk az izületi tokot, a szalagokat, tehát az egész izületet. E finom mozdulat hatására az idegrendszer normalizálja az izület működését.

Izompólyára gyakorolt hatással: minden mozdulat a kötőszövet felületén történik, és hatással van a kötőszövet-ideg viszonyára, illetve izmot vagy ínszalagot mobilizál. A fascia központi szerepet játszik az izomkoordinációban, a testtartásban és a szervezet strukturális és funkcionális egységének/épségének a megőrzésében. Sérülés hatására e funkciók negatívan befolyásoltak. Egy sérülést követően a fascia merevebbé válik, összehúzódik, megcsavarodik, víztartalma csökken. A kezelést követően a letapadások, összenövések fellazulnak, hegesedések (a szövetekben) meglágyulnak, enyhülnek, illetve a testtartás és mozgékonyság megjavul, kemény rántás, nyomás, csavarás alkalmazása nélkül.

A vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása révén: e technika a legfontosabb hatását az idegrendszerre fejti ki, ami a test öngyógyító mechanizmusának irányító rendszere. A vegetatív idegrendszer a testi funkciók több mint 80%-át ellenőrzi és rendkívül érzékeny a külső hatásokra, stresszorokra. Az emberek zöme folyamatosan túlingerli a szimpatikus idegrendszerét a napi idegeskedés által. A testben gyógyulás akkor következhet be, ha a vegetatív idegrendszer állapota a paraszimpatikus felé mozdul el, tehát oldódik a stressz. A Bowen technika ezt a folyamatot gyorsítja fel, ez észlelhető a kliens számára is a kezelés során, hiszen egy mély, relaxált állapot jön létre.

Trigger pontokra hatva: néhány Bowen-mozdulat egybeesik az ismert Trigger pontok helyével, ezek felszabadításával a fájdalmak enyhülnek vagy elmúlnak, az izület mozgékonysága és az izomkoordináció javul.

Akupunktúrás pontok, meridiánok érintésével: a legtöbb mozdulat átfedésben van az akupunktúrás pontokkal és több meridiánt is érint. E két rendszer átfedése is jelzi a módszer erőteljes hatását a belső szervekre.

Nyirokrendszer aktiválásával: a kezelések után megindul a méregtelenítés, mivel a mozdulatok aktiválják a nyirokereket, ezáltal stimulálva az immunrendszert.